Breathe in, Breathe out: “Zit stil!”

In ieders kindertijd worden de bovenstaande woorden regelmatig uitgesproken. Ouders krijgen het op hun heupen wanneer hun kroost door het huis dendert. Leerkrachten krijgen een punthoofd van het gewiebel en gewoel in de klas. Volwassenen dreigen dan met straffen of taakjes als het grut blijft voortbewegen. En uiteindelijk geven de kinderen de hoop op en zitten ze braafjes onbeweeglijk stil.

Maar lang en veel stil zitten wreekt zich op termijn en dit zowel op fysiek als op mentaal vlak.  Op dit moment is stilzitten zowat het nieuwe roken geworden en gaat onze gezondheid hierdoor echt achteruit.

“Rust roest”

Midden vorige eeuw onderzochten Britse wetenschappers het verband tussen lang onafgebroken zitten en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Ze onderzochten dit fenomeen bij machinisten en treinconducteurs in Londen. Deze laatsten hadden veel minder kans om de ziekten te ontwikkelen dan de treinbestuurders. Ze liepen immers bijna non-stop rond tijdens hun werkdag terwijl de bestuurders constant aan het stuur van de trein zaten.

Alles samen zitten we ondertussen per dag meer dan 8 uur onafgebroken stil. Niet alleen zetelen we in de auto, trein, bus of tram maar ook op het werk en nadien verpozen we voor verschillende schermen om onze dag ontspannen af te sluiten.

Het sedentair leven van vandaag draagt ook bij tot het ontstaan van psychische aandoeningen. We voelen ons neerslachtig, ontevreden en lusteloos wanneer we dag in, dag uit continue zitten. Wanneer je beweegt verhoog je immers de niveaus van dopamine en serotonine. Dopamine zorgt ervoor dat je tevreden bent en serotonine heeft onder andere invloed op je stemming, slaap en zelfvertrouwen.

Hoe dan actief leven?

Beweging (weer) opzoeken is het beste wat je kan doen. Ga vanaf nu gewoon aan de slag met simpele dingen. Het mag immers niet een zoveelste “klus” worden of een “extra taak” om af te vinken op je to-do lijst. Leer opnieuw op een zachte manier moveren zodat je met plezier uitkijkt naar deze momenten.

Activatie alert!

Met onderstaande tips kom je al een eind op weg:

Tip 1: “Working on it”

Ga na welke taken je staand kan doen op het werk. Denk aan: telefoneren, vergaderen, kort afstemmen met een collega,…. En werk deze lijst regelmatig bij zodat de tijd die je zittend doorbrengt verkort. In een tweede stadium kan je al deze taken al stappend afhandelen. Win-win situatie voor jezelf, je collega’s en je werkgever want zo gaat je gezondheid erop vooruit.

Tip 2: “Get started @ home”

Zie bepaalde huishoudelijke klussen niet als ambetante taken maar als minisportmomenten: stofzuigen, ramen lappen, huisvuil buiten zetten, boodschappen doen, tuinieren… allemaal hebben ze een licht inspannend bewegingspatroon en zijn ze dus een microtraining op maat van je eigen lichaam. Opnieuw een samenwerkingsvoordeel.

Tip 3: “It’s play time”

Thuis mag je ontspannen na een drukke dag. Een spelletje op de PlayStation kan leuk zijn maar ditzelfde spelletje live spelen is nog veel fijner. Ga dus met je vrienden voor dat partijtje tennis of voetbal. Trek erop uit met de fiets samen met je partner, familie of gezin tijdens het weekend. En wandel om het even waar je bent, elke dag minimaal 30 minuten: je zenuwstelsel en geest zullen je immer dankbaar zijn.

Kortom met je simpel elke dag wat te roeren, bewijs je je lichaam en brein al een enorme dienst. Zo wordt bewegen even essentieel voor je als eten, drinken en ademen.

Harte groet,
Karine

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: “Een potje voetbal”

Volgende
Volgende

Breathe in, Breathe out: “het werkt op mijn systeem”