Breathe in, Breathe out: “Een potje voetbal”
De wereldbeker voetbal is op dit moment nog volop aan de gang. Wie uiteindelijk wint weten we pas halverwege december. In de sportwereld is voetballen dan ook één van de belangrijkste disciplines. Wanneer we een voetbalwedstrijd volgen dan zien we twee ploegen tegen elkaar “strijden”. Allebei willen ze de match winnen. Het spel is aangenaam wanneer de teams het beste van zichzelf geven en ze fair met elkaar omgaan. Ze gaan ervoor, geven niet op en zijn creatief in het vinden van kansen voor de volle 90 minuten.
Ook ons eigen leven nemen we vandaag zo eens onder de loep.
Welke “strijd” heb jij dagelijks te leveren?
· Zorgen dat de kinderen op tijd op school geraken?
· Dat akkefietje met je collega oplossen?
· Een wooncentrum zoeken voor je hulpbehoevende ouders?
· Die klant laten weten dat hij wat langer gaat moeten wachten op de herstelling?
· Een vakantie uitstippelen met je partner?
· Opslag vragen aan je baas?
· Me-time claimen in de chaos van de dag?
Moeten we er dan steeds voor “knokken”?
We vertalen “strijden” inderdaad dikwijls als knokken, slag leveren of vechten. Het is dan negatief, moeilijk en vermoeiend. Wanneer we het “strijden” echter bekijken als een manier van gestadig klimmen om een juiste oplossing te vinden, staan we open voor vernieuwing. We gaan frisse dingen ontdekken in plaats van ten strijde te trekken. We vernietigen dan niets maar we bouwen op. Dan wordt het positief, mogelijk en dynamisch.
Hoe ontwikkelen we dan die positieve “strijdlust”?
Natuurlijk willen we maar al te graag dat het leven zijn gang gaat zonder slag of stoot. Maar elk karwei, elk project en elk ontwerp krijgt maar vorm nadat het onduidelijke dat er rond hangt, opgehelderd wordt. Dan zien we het licht en slagen we erin om er creatief mee aan de slag te gaan. Wanneer we de spanning die hiermee gepaard gaat niet accepteren en we ons niet volop in deze oefening gooien, komen we dikwijls niet tot dé oplossing.
Een oplossing die we nodig hebben om het geheel af te ronden of de samenhang helder te krijgen. Ontdek dus hoe ver je wil gaan om te komen tot de gepaste uitkomst en ga er dan ook volledig voor.
Vanaf nu word je elke dag een “Goalgetter”!
Even terug naar de eerste vraag hierboven: “Welke strijd heb jij dagelijks te leveren?” Neem één van je eigen schermutselingen om uit te broeden wat je kan doen om deze worsteling dynamisch op te lossen. Wat kan je bijvoorbeeld doen om dat akkefietje met je collega op te lossen?
Neem nu de tijd om te voelen:
· Wat wil je écht bereiken?
· Wat wil je laten zien?
· Welk gevoel wil je scheppen?
Je wordt pas een doelpuntkanon wanneer je vanuit je binnenste gaat nagaan wat je juist wil bekomen. Niet tégen iets of iemand, maar door aan het licht te brengen wat er werkelijk toe doet. Ga er dan voor net als die sterke voetballer en scoor vol energie, passie en vindingrijkheid.
Goal, goal, goal!
Harte groet,
Karine