Breathe in, Breathe out: “September Stress”

September, de maand waarin de routine weer start. We racen thans regelmatig tegen de klok, terwijl we nostalgisch onze mooie vakantieherinneringen koesteren. Zelf zet ik nu regelmatig het aanstekelijke nummer “September” van Earth, Wind & Fire uit 1978 op. De band viert met dit lied de goede momenten uit het verleden en leert ons om met plezier in het heden te staan.

Deze positieve energie kunnen we goed gebruiken want spanning is nooit ver weg in deze septembermaand. Toch is deze spanning niet altijd bij voorbaat negatief. De bron van onze spanning maakt immers het verschil. En ook de manier van aanvoelen heeft invloed op hoe we deze spanning beleven. De druk kan dan zowel negatief als positief zijn.

Wanneer ervaar je Eustress?

In onze beleving heeft positieve stress dikwijls te maken met uitgedaagd worden. Deze vorm van druk motiveert en stimuleert ons om ervoor te gaan. Voorbeelden hiervan zijn o.a.: een extra hobby starten, een andere taal leren, een nieuwe baan zoeken,…

We spreken dan meestal van “opwinding” in plaats van “spanning”. We worden geprikkeld maar het blijft beheersbaar. De stress is meestal tijdelijk en van korte duur.

Hoe voelen we ons dan?

We voelen ons energiek en gefocust en onze prestaties gaan in stijgende lijn. We werken met enthousiasme toe naar een doel. Er is voldoening als we dit doelwit bereiken.

Wanneer ervaar je Distress?

In onze moderne wereld heeft negatieve stress vaak de betekenis van onder druk gezet worden. Deze vorm van druk overweldigt ons of houdt ons tegen om ergens 100 % voor te gaan. Voorbeelden hiervan zijn o.a.:  te grote werkdruk, problemen in onze persoonlijke relaties, allerhande gezondheidskwesties,…

We spreken dan meestal van “frustratie” in plaats van “voldoening”. We ervaren vele dingen als bedreigend en/of oncontroleerbaar. De stress kan lang aanhouden en zelfs blijven voortduren wanneer de heisa al lang voorbij is.

Hoe voelen we ons dan?

We voelen ons ongemakkelijk en raken vermoeid. We maken ons over van alles en nog wat (ernstige) zorgen en zo verminderen onze prestaties. Vele dingen voelen zwaar aan en we worden prikkelbaar of voelen ons angstig.

Is er een verschil tussen beide spanningsvormen?

Voor ons hoofd is er een verschil tussen beide, maar voor ons lichaam niet. Elke vorm van spanning die te lang aanhoudt, heeft een negatieve invloed op ons welzijn en dus ook op ons functioneren.

Hoe kan je hiermee omgaan?

Wanneer je onder druk staat, word je extra gevoelig voor alles wat er op je afkomt. Dan wordt ontspannen enorm belangrijk. Je hebt er alle baat bij om dan vaker een rustgevende pauze te nemen zodat je brein en je lichaam kunnen recupereren. Na die extra rust, kan je weer helder denken en gaan je gevoelens je minder parten spelen.

Hierbij vind je een aantal manieren om je gemoedsrust terug te vinden:

·       Luister naar heilzame klanken:

Muziek kan je helpen om rustig te worden. Kies je muziek met zorg uit want rustige muziek helpt ook om je ademhaling te vertragen. Wanneer je langzaam ademt, zakt eveneens je hartslag. Een lage hartslag geeft je lichaam de zekerheid dat de omgeving veilig is en dat je beschermd bent. Kies je Play list dus met zorg uit en voel hoe nuttig deze klanken kunnen zijn.

·       Werk in je (mini)tuin:

Heb je de ganse dag je collega’s laten meetellen? Ruzie gehad met een dierbare? Een vriend geholpen met zijn problemen? Rekening houden met andere mensen vergt elke dag heel wat van ons.

Wanneer je met je handen aan het werk bent, komen je hersenen tot rust. De repetitieve handelingen in je tuin verbeteren je stemming en laten je bloeddruk zakken. En in je tuin zijn er ook geen conflicten 😉.

Ook op het balkon van een appartement kan je het voordeel van tuinieren bekomen door een aantal planten in potten of bakken te verzorgen. Zo krijg je instant dezelfde ervaring als in een (grote) tuin.

·       Neem een warm bad:

Niks beters dan een warm bad zeker nu het herfst wordt. Als je in het water ligt, ben je even helemaal weg van alles wat nog moet gebeuren. En het bad is ook een van de weinige plekjes waar je geen telefoon bij je hebt. De warmte van het bad stimuleert de aanmaak van serotonine in je lichaam. Dit “gelukshormoon” zorgt voor het reguleren van je stemming en emoties. De fysieke warmte van het badwater wordt in dezelfde hersengebieden verwerkt als interpersoonlijke warmte. Er ontstaat zo een gevoel van verbondenheid terwijl je ongestoord kan ontspannen.

Probeer de tips maar eens uit. Het is immers belangrijk om verschillende technieken te gebruiken waardoor je stressniveau hanteerbaar blijft.

Harte groet,
Karine

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: “The Simple Past”

Volgende
Volgende

Breathe in, Breathe out: “Smalltalk”