Breathe in, Breathe out: “Geniet er maar van”
“Geniet er maar van!” is ongetwijfeld de meest voorkomende zin die we te horen krijgen wanneer we ergens naartoe gaan. Of het nu een feestje is, een weekend gaan uitwaaien, met vrienden een avond stappen of voor langere tijd nieuwe horizonten opzoeken we wensen elkaar steeds een positieve ervaring toe. Het toont onze intentie om de mensen een mooie tijd te gunnen en laat onze betrokkenheid zien bij wat ze ondernemen. De bedoeling achter de uitdrukking is zeker positief. Toch zijn er nuances bij het geven van deze wensen. We zijn immers allemaal individuen met een eigen achtergrond waardoor we verschillend reageren op deze intentie. Want achter deze goedbedoelde woorden schuilen er ook een aantal valkuilen. Sommigen zien deze uitdrukking als aanmoediging, terwijl anderen zich hierdoor net benauwd gaan voelen.
Hoe komt het dat we dit dan (onbewust) in de hand werken en zo het positieve van de wens mogelijks omzetten naar een negatief signaal?
1. Het creëren van verwachtingen
Het kan hier gaan om persoonlijke verwachtingen, externe verwachtingen of prestatieverwachtingen. Bij al deze verwachtingen wordt er invloed uitgeoefend om steeds opnieuw te gaan voor “een onvergetelijke ervaring”.
Bij de persoonlijke verwachtingen gaan individuele vooruitzichten een rol spelen. Je hebt dan zelf hoge verwachtingen van wat er te gebeuren staat. Je eigen criticus gaat hier meermaals met je op de loop.
Als we een blik werpen op de externe verwachtingen dan zien we dat dit gaat over de beleving van familieleden, vrienden, collega’s of kennissen. Zij beïnvloeden zo hoe iemand zich zou moeten voelen over de aanstaande ervaring. Je gaat dan de ervaringen van deze mensen (minstens) willen evenaren.
Wanneer we ons richten op de prestatieverwachtingen dan schept men impliciet de voorspelling dat de ervaring op een bepaalde manier gewaardeerd moet worden. Je zet jezelf zo bijkomend onder spanning om aan iedereen te bewijzen dat je zeker plezier gaat beleven.
2. Sociale druk
Deze druk komt voornamelijk binnen via digitale media, sociale normen en maatschappelijke vergelijking.
Bij digitale media gaat het vaak om een subtiele vorm van sociale competitie. Je deelt immers je grandioze ervaringen op Facebook, Instagram of Twitter. Hierbij speelt de sociale drang om je ervaringen uiterst positief te presenteren, zelfs als ze dat niet echt zijn. De likes, reacties en delingen maken dat je de positieve aspecten toch blijft benadrukken.
Wanneer we naar de sociale normen kijken dan gaat het over onze culturele waarden. Er zijn immers informele regels die bepalen hoe mensen zich “moeten” gedragen binnen verschillende situaties. Ook onze manier van pret beleven wordt hierin voorgeschreven. Zelfs wanneer je eigen gevoelens over bijvoorbeeld een bijgewoond evenement anders zijn, dan nog is het de bedoeling om hierop “toepasselijk” te reageren. Deze gedragsregels creëren de druk om de voorgeschreven gevoelens te beschrijven en je eigen gewaarwording te onderdrukken.
Als we de maatschappelijke vergelijking onderzoeken dan komen we tot de vaststelling dat mensen de neiging hebben om zichzelf met anderen te vergelijken. Zo groeit het idee dat anderen altijd een geweldige tijd beleven en voel je de druk om dezelfde positieve indrukken op te zoeken. Je hitst jezelf dus op om dit ook minstens “zo leuk” mee te maken of het er nog beter van te nemen.
Over het algemeen is “geniet er maar van” echt wel bedoeld om iemand een plezierige tijd toe te wensen, maar toch kan dit onbedoeld druk doen ontstaan of verwachtingen creëren.
Geef jezelf en de anderen dus zeker de ruimte om eerlijke emoties toe te laten en besef dat niet elke ervaring helemaal positief of plezant hoeft te zijn. Geniet dus, maar met mate 😊
Harte groet,
Karine