Breathe in, Breathe out: “Beter ademhalen”
We hebben in de vorige blog de natuurlijke processen van het ademhalen leren kennen en snappen nu dat ademen een complexe bezigheid is. Tegelijkertijd weten we dat hoewel het respireren onbewust gebeurt, je dit toch zelf kan sturen. Nu gaan we nog een aantal mechanismen bekijken die een belangrijke rol spelen bij het behoud van de goede werking van onze adem.
Het ademhalingscentrum, de beheerder van jouw ademhaling.
In onze hersenstam ligt ons ademhalingscentrum en ons bloedcirculatiecentrum.
Het ademhalingscentrum bepaalt wanneer we een nieuwe hap lucht nodig hebben. De hersenstam stuurt dit proces aan door zenuwimpulsen naar de ademhalingsspieren te sturen. De stam ontvangt informatie terug over de mate waarin deze spieren uitzetten.
In het bloedcirculatiecentrum meten chemische receptoren de gasconcentraties in het bloed. De prikkel om in te ademen treedt in werking door het kooldioxidegehalte en de zuurgraad in het bloed te meten. Aan de hand van de gemeten waarden stuurt deze ontvanger dan via het ruggenmerg een bevel naar de spieren om in te ademen.
Deze processen verlopen grotendeels automatisch.
Wat kan er dan mis gaan?
Het onbewuste proces van ademhalen kan verstoord geraken door o.a. :
· langdurige stresssituaties
· Verkeerde lichaamshouding
· Een operatie
· Angst
· Pijn bij ziekte
· Trauma na een ongeval
Door zeurende pijn in je onderrug bijvoorbeeld adem je altijd met de borstholte, waardoor je alleen de bovenkant van je longen gebruikt. Of na die zware operatie houd je regelmatig je adem in bij elke pijnscheut die binnenkomt. Wanneer dit langere tijd aanhoudt, kan dit een gewoonte worden. Zo ontregelt je natuurlijk ademritme misschien wel blijvend.
De zuurgraad in het bloed, de beheerder van jouw reacties.
Het alkalische gehalte van het bloed wordt vooral bepaald door de zuurstofuitwisseling en de voeding. Een bewuste ademhaling zorgt voor de stabiele pH-waarde in het bloed.
De normale pH-waarde ligt tussen 7.36 en 7.44. Bij deze zuurgraadwaarde wordt de hypothalamus in onze hersenen voorzien van bloed dat normale reactie mogelijkheden bevordert. De hypothalamus zorgt onder meer voor de regulatie van het autonoom zenuwstelsel. Zo speelt deze zuurtegraad een rol bij de regulering van onze emoties.
Wat kan er dan mis gaan?
Wanneer de pH-waarde daalt, wordt het bloed iets minder alkalisch dan normaal. Hierdoor gaan je emotionele ontladingen trager verlopen want nu remt het bloed de reacties van de hypothalamus.
Wanneer de pH-waarde stijgt, wordt het bloed meer alkalisch dan normaal. Hierdoor wordt de hypothalamus hyperactief. Er vindt dan juist een deblokkering van je emoties plaatst.
De pH-waarde van het bloed is dus een soort regulator van je gevoelsleven. Om balans te behouden is het dus van belang dat de pH-waarde in je bloed normaal blijft.
Door te beseffen dat een gecontroleerde ademhaling mee aan de basis ligt van onze gemoedstoestand, kunnen we dit prachtige instrument gebruiken om innerlijke spanningen te verdrijven, balans te vinden en veerkracht te kweken.
Piano, piano, piano!
Niets is blijvend zonder veel en herhaaldelijk oefenen 😊. Bij de volgende oefening richt je jouw volle aandacht op een trage ademhaling. Alle langzame ademcycli zorgen er voor dat je bewust adem gaat halen. Je mag deze oefening doen wanneer je zelf wil, behalve voor het slapen gaan.
Aan de slag met: “de ademhaling van de gezuiverde longen”.
Sta rechtop met je hoofd en nek in het verlengde van je wervelkolom
Je knieën houd je soepel en relaxed
Je rug is recht en je schouders rek je iets naar achteren zodat je borstkas wat breder wordt
Je armen hangen losjes naast je lichaam
Je handen zijn open met de vingers lichtjes tegen elkaar
Tover een zachte glimlach op je gezicht zodat je gezichtsspieren zichtbaar ontspannen
Je mond is dicht en je tanden raken elkaar niet
Trek je buik een beetje naar binnen toe
Nu sta je in de uitgangspositie
Adem nu heel traag in door je neus tot je longen helemaal gevuld zijn
Tijdens het inademen houd je de tong tegen je verhemelte aan
Terwijl je inademt, breng je de armen traag tot boven je hoofd
Je telt ondertussen tot 7
Neem nu een korte rustpauze van 3 tellen
Adem nu uit door de mond
Maak hiervoor een tuitje alsof je een kaars wil uitblazen
Adem net zo langzaam uit als je hebt ingeademd
Terwijl je uitademt, laat je de armen zakken naar de uitgangspositie
Je telt ondertussen opnieuw tot 7
Neem nu opnieuw een korte rustpauze van 3 tellen
Doe deze oefening 7 keer na elkaar, je longen zijn nu schoongemaakt en je voelt ook rust in je lichaam.
Om beter te leren ademen, kan je meerdere ademhalingstechnieken aanleren en zo de kwaliteit van je leven echt verbeteren. Wil je persoonlijke begeleiding in dit proces? Neem dan zeker contact met me op.
Harte groet,
Karine