Breathe in, Breathe out: “Ademruimte”
Net als voedsel en water is ademhalen een essentieel onderdeel van ons bestaan. Als we even niet respireren, komen we immers al snel in ademnood. Ademen is dus broodnodig om te blijven leven.
We hebben in de vorige 2 blogs gezien hoe onze adem de gebruiksaanwijzing is voor een gezond lichaam en een kiplekkere geest. Nu gaan we een aantal van de vele natuurlijke processen van het ademhalen eens van dichtbij bekijken.
Welk ingenieus systeem is betrokken bij onze ademhaling?
Wanneer we onze ademhaling technisch bestuderen, denken we automatisch aan onze longen. Maar er komen ook nog een aantal andere mechanismen aan te pas.
1. De luchtstroming:
Wanneer je inademt, komt lucht door je neus naar binnen. Deze lucht wordt gefilterd, opgewarmd en vochtig gemaakt in je neus. Daarna verdwijnt de lucht via je keelholte in je luchtpijp. De luchtpijp eindigt in 2 bronchiën. Deze splitsen zich in 22 bronchioli, die lijken op boomtakjes. Deze vertakken zich achtereenvolgens in longblaasjes. In de longblaasjes vindt een gasuitwisseling plaats: er is een opname van zuurstof en een uitstoot van koolzuur via de longen.
2. De longen:
Je longen zijn de koppeling tussen de beschikbare lucht en de in – en uitgeademde gassen. De lucht die we inademen is een mix van zuurstof (+/- 21 %), stikstof (+/-79 %) en minieme hoeveelheden waterdamp, chemische elementen en koolzuur. Zuurstof is de energie voor onze cellen en weefsels. De longen steunen op het middenrif en worden beschermd door de borstkast.
3. Het middenrif:
Dit is de belangrijkste spier en ze speelt een fundamentele rol in het ademhalingsmechanisme om een uitgebalanceerde ademhaling te bekomen.
Tijdens het inademen is het middenrif actief. Het trekt samen in de richting van de buik en duwt zo de maag, de darmen en de andere organen naar beneden. Er volgt een verruiming van het volume van de buikholte en een verruiming van het volume van de borstholte. De longen zetten nu uit en vullen zich met verse lucht.
Tijdens het uitademen is het diafragma passief. Het neemt zijn oorspronkelijke positie weer in. De organen in de buik doen dit ook. Hierdoor krijg je een afname van het volume van de borst- en buikholte. De longen trekken terug samen en stoten de gebruikte lucht uit.
Wat kan er nu mis gaan?
Je ademt frequent door je mond in plaats van door je neus. Hierdoor is de luchtcirculatie niet gefilterd en gaan stofdeeltjes en bacteriën mee naar binnen, waardoor je sneller ziek kan worden.
Je ademt doorgaans snel en vluchtig. Hierdoor vult deze ademhaling de longen niet volledig, waardoor je sneller moe kan worden.
Je ademt uitsluitend via de borstademhaling. Hierdoor beperk je de ademhaling enkel tot het vergroten van de borstholte en borstkast. Je laat het middenrif niet werken waardoor de kracht en de dichtheid van deze spier afneemt. Zo stapelen gifstoffen zich in je lichaam op en/of raak je gespannen.
Welke activiteiten helpen mijn ademhaling dan vooruit?
Om optimaal adem te halen kan je meerdere ademhalingstechnieken aanleren. Maar een volledige ademhaling kan ook worden aangemoedigd door een aantal leuke alledaagse bezigheden zoals:
· Zingen
· Hardop lezen
· Toneelspelen of voordragen
· Wandelen
· Sporten
Wanneer je deze activiteiten regelmatig beoefent, zorgen ze instant voor een verbetering van je ademhalingspatroon.
Wil je liever een individueel traject? Neem dan zeker contact met me op. Ik help je graag op weg naar een juiste ademhaling en een goede gezondheid.
Harte groet,
Karine