Breathe in, Breathe out: “What’s your emergency?”

Kijk jij ook graag naar programma’s zoals “Helden van hier” of “Topdokters”?

In deze docusoaps volgen we het leven van verschillende reddingswerkers en specialisten op de werkvloer. Van branden, verkeersongevallen tot operaties: we volgen het vanop de eerste rij. Deze zorgverleners vangen mensen professioneel op tijdens élk noodgeval. We hoeven zelf niet te denken aan wat er moet gebeuren, zij nemen het direct van ons over en zorgen er zo voor dat het (meestal) goed komt.

Als vriend, partner, ouder of collega staan we op zo’n moment aan de zijlijn en leggen we alles in de handen van deze experts. Als de eerste hulp achter de rug is, volgt het herstel. De redders van het eerste uur, laten de patiënt los en die gaat op eigen kracht verder. Er volgt revalidatie of er is droefheid om het verlies, want niet iedere interventie loopt immers goed af.

In deze nieuwe fase is er in beide gevallen nood aan support. Communicatie is alles op zo’n moment. En laat dat nu net delicaat zijn.

Wat kan je ondernemen tijdens deze broze periode zodat je een echte steunpilaar wordt voor je medemens?

Tip 1: Ga niet te breed in de tijd

In een stadium waarin iemand zich écht niet goed voelt, heeft deze persoon er alle baat bij dat je de vragen over zijn toestand begrenst. Natuurlijk voelt hij zich ellendig door de beperking of het verlies. Wanneer je de nadruk legt op de huidige dag is de periode afgebakend. Dat geeft je gesprekspartner de kans om te verwoorden hoe hij zich op dit ogenblik voelt.

Perk dus je vraag in en zeg bijvoorbeeld:

“Hoe gaat het vandaag met jou?”

Tip 2: Behandel hen met NIVEA

Neen, niet de witte crème uit het blauwe potje (al helpt dat soms ook wel)😊. Behandelen met NIVEA wil zeggen: Niet Invullen Voor de Andere. We handelen in pijnlijke situaties vanuit onze eigen ervaring en achtergrond. En zo vullen we ongewild iemands beleving op voorhand in met onze eigen ondervinding.

Stel daarom vragen zonder te suggereren zoals:

“Wat doet dit nu met je?”

“Wat vind jij op dit moment fijn?”

Door deze vragen te stellen, geef je alle ruimte om gedachten en gevoelens te delen zonder (bij) te sturen.

Opgelet voor “waarom vragen”: deze geven de indruk dat je de andere ter verantwoording roept en hij/zij zich moet verdedigen.

Tip 3: Lokaliseer de persoonlijke motivatie

Richt de aandacht niet te fel op het probleem zelf want zo vergroot je de beleving ervan. Alles wat je aandacht geeft, groeit namelijk.

Vraag naar wat helpt, wat mogelijk is en wat voor de ander werkt. Zo peil je naar de eigen drijfveren want daarmee kan de persoon zelf aan de slag kan gaan. Je kan dit als volgt verwoorden:

“Wat wil jij het liefste zelf doen op dit moment?”

Met deze vraag leg je geen extra druk op de tere schouders, maar geef je ruimte. Je komt dan te weten wat deze persoon aanzet om verder te werken aan het herstel of het verteren van het verdriet.

Praten is een onderdeel van ieder herstelproces. Door hierin te ondersteunen geef je de andere een stevige houvast om ondanks de tegenslag toch de moed te vinden om opnieuw verder te gaan.

Met deze tips kan je heel wat support bieden. Toch extra hulp nodig? Ik help je met veel plezier verder.

Harte groet,

Karine

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: “Do not ask your children to strive“

Volgende
Volgende

Breathe in, Breathe out: “Meditatie op het matje”