Breathe in, Breathe out: “Slaap kindje slaap,…”

We kennen allemaal dit traditioneel Nederlands wiegelied voor baby’s en kleine kinderen. Schaapjes spelen in dit slaaplied de hoofdrol. We weten ook dat slaap heel belangrijk is voor baby’s en jonge kinderen. Een slaapritueel is voor hen elke dag een constante. Maar hoe zit het met onszelf? Tellen de schaapjes bij ons ook (nog) mee? Houden we met het ouder worden nog vast aan een duurzaam slaap-en-waakritme? En wat gebeurt er als we onze slaaphygiëne verwaarlozen?

Waarom is slaap belangrijk?

Wanneer we dutten krimpen onze hersenen en ruimen lichaamseigen vloeistoffen het afval - dat ons brein gedurende de dag heeft opgebouwd - op. Deze afvalstoffen komen via het bloed in onze lever terecht waar het wordt verbrand. Zo wordt ons brein elke nacht schoongemaakt en kunnen we de nieuwe dag weer opgeruimd starten.

Hoe slechter je slaapt, hoe zwakker je weerstand, hoe futlozer je wordt en hoe minder mentale stabiliteit je behoudt, want “de kuisploeg” krijgt immers niet de tijd om grondig te poetsen.

Hoe werkt slapen dan?

Onze slaap wordt door twee elementen aangestuurd: onze biologische klok en onze slaapdruk.

Je biologische klok zorgt voor jouw uniek slaap-en-waakritme. Zodra het avond wordt, stijgt het hormoon melatonine in je lijf en krijg je het signaal dat het tijd is om te gaan pitten. Als dit mechanisme verstoord geraakt, gaat de kwaliteit van je slaap achteruit.

Je slaapdruk wordt geregeld door het stofje adenosine. Deze stof bouwt zich op in je hersenen als je wakker bent. Wanneer het avond wordt, heb je er dus al een hoop van aangemaakt. Jouw slaapdruk laat zich ’s avonds voelen via de vermoeidheid in je lichaam en/of geest. Lang uitslapen of slaap inhalen zorgt ervoor dat je slaapdruk afneemt waardoor de kwaliteit van je slaap eveneens achteruit gaat.

Waarmee kan ik mijn slaaphygiëne optimaliseren?

No Shuffle:

Wanneer je onvoldoende uren hebt geslapen, doe je het die dag beter wat rustiger aan en ga je ‘s avonds vroeger naar bed. Wanneer je gaat schuiven met het uur van wakker worden, ga je ook later op de avond moe worden. Je slaapproblemen worden dus alleen maar groter wanneer je het uur van ontwaken gaat dooreenschudden. Als het echt niet gaat, neem dan over de middag een powernap van maximaal 20 minuten.

  • No Snooze:

Wanneer je ’s morgens de snooze-knop gebruikt, blijf je nog half in slaap terwijl je in feite wil opstaan. Zet je wekmiddel daarom ver weg zodat je niet anders kan dan onmiddellijk uit je bed komen. Misschien sta je dan wat “grumpy” bij je wekker, maar je begint je dag zeker een stuk pittiger!

  • Imagine:

Als je opgefrist bent, beeld je dan in hoe je dag er zal uitzien. Van het ontbijt tot de avond, visualiseer je kort alle gebeurtenissen die vandaag op je pad komen. Zo geniet je van een kort maar krachtig meditatiemoment.

  • My Rituals:

Voer voor het slapengaan een reeks vaste handelingen in. Bouw je dag steeds rustig af: Drink een kop kruidenthee, lees een boek of keuvel kalmpjes wat bij met je naasten. Experimenteer met je slaapritueel tot je gevonden hebt wat het best bij je past.

Met deze tips heb je meer kans om je slaap in goede banen te leiden. Toch extra hulp nodig? Twijfel niet om contact met me op te nemen. Ik help je graag verder.

Harte groet,

Karine

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: “Aprilvis! Wie houd jij voor de gek?”

Volgende
Volgende

Breathe in, Breathe out: “M & M’s”