Breathe in, Breathe out: “M & M’s”

Denk jij nu ook spontaan aan de kleine chocoladerondjes met de gesuikerde buitenlaag als je de titel van deze blog leest? Ik ook!

Maar… de afkorting M & M’s staat hier niet voor de kleurige chocolaatjes maar wel voor Media en Mindset.

Deze week gaan we onderzoeken hoe de media op onze mindset inspeelt en wat we kunnen doen om dit niet te laten escaleren.

Welke rol speelt de media in onze maatschappij?

Media speelt een grote rol in onze samenleving. Dat is niet nieuw. Ook onze (over)grootouders vernamen graag nieuws uit alle werelddelen. Het aanbod was toen wel beperkt en er was geduld nodig om nieuwtjes te ontvangen. Je kan het vergelijken met de eerste M & M’s, die in WOII uitgedeeld werden aan de Amerikaanse soldaten, ze waren allemaal bruin van kleur en het duurde een tijdje voordat iedereen een voorraad had.

Hoe intens is ons mediagedrag?

Het nieuws verspreidt zich nu razendsnel via allerlei mediakanalen én dat over gans de wereld. Je kan als lezer dan ook nog eens je eigen mening geven en tegelijkertijd de opinie van anderen volgen. Zo ben je iedere dag heel wat uren zoet met het consumeren van al dat “lekkers”. Maar we moeten ons ook durven afvragen wat we met al die (extra) informatie aan moeten. Want wanneer je constant bezig bent met deze (social) media, kan je andere leuke dingen niet doen.

De media “boomt” enorm en alle mediakanalen profileren zich om de grootste te worden. Ze stemmen bovendien de inhoud volledig af op hun doelpubliek. En ook hier kan je de match met M & M’s maken: hun gamma breidde stevig uit en de smaak werd aangepast aan de doelgroep.

Wat doet dit nu met onze mindset?

Wanneer we de mediakanalen objectief bekijken, stellen we vast dat onderstaande zaken in elk mediakanaal terug te vinden zijn:

  • Patstellingen: voornamelijk zwart/wit standpunten, die focussen op het negatieve in de wereld

  • Hypotheses:  regelmatig “stel dat?” vragen, die inzoomen op een denkbeeldige, angstige toekomst

  • Vergelijkingen: dikwijls het accentueren van “the happy few”, die dan twijfel zaaien over je eigen mogelijkheden binnen de maatschappij

  • Voorstellingen:  talrijke bewerkte beelden en onrealistische schoonheden, die zo je eigenwaarde ondermijnen in de (v)luchtige samenleving

In je hoofd geven deze ideeën voeding aan o.a. pessimisme, angst, teleurstelling en het gevoel niet goed genoeg te zijn. Daar bovenop zorgen deze gevoelens ervoor dat je deze (schijnbaar belangrijke) informatie niet meer relativeert. Je gaat je bijvoorbeeld meten met anderen, laat je verleiden om ferme uitspraken te doen én zo verlies je de controle over je mentale gezondheid én je tijdsruimte om hier mee bezig te zijn.

Tot slot

Nu we weten waar de focus van de media meestal ligt, kunnen we zelf beslissen in hoeverre we hierin willen meegaan. Stel een filter in wanneer je door het nieuws scrolt, staar je niet blind op wat je te zien krijgt en ga jezelf niet vergelijken. Hoe meer we een negatieve tijdsbesteding vermijden, hoe beter onze mindset zal worden.

Harte groet,

Karine

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: “Slaap kindje slaap,…”

Volgende
Volgende

Breathe in, Breathe out: “Adem mijn adem”