Breathe in, Breathe out: “Adem eens diep in…… En uit”

De titel van deze blog brengt me spontaan terug naar mijn lagere schooltijd. Dé stress dag bij uitstek: het jaarlijks medisch onderzoek. Waarbij we allemaal in ons slipje naar de geneesheer werden gebracht en hij (ja, toen nog hoofdzakelijk van het mannelijk geslacht😊) zijn koude stethoscoop op je rug plantte en je diep moest inademen en langzaam uitademen.

Ondertussen heb ik heel wat bijgeleerd op het gebied van ademen en begrijp ik dat het een manier was om de werking van onze longen te checken maar zeker ook een manier om ons te laten ontspannen.

We ademen dagelijks tussen de 8.000 en 29.000 keer en we doen dit ons hele leven op automatische piloot. Dit wil zeggen dat we er normaal gezien niet bewust over nadenken.

Waar zit onze ademhaling dan?

Wanneer we zware lichamelijke inspanningen doen, ademen we sneller zodat onze spieren genoeg zuurstof krijgen. Dit gebeurt ook wanneer we ons diep focussen.

We ademen dan via de borstkast en de hulpademhalingsspieren in de hals en de schouders worden mee ingezet. De ademfrequentie* ligt (relatief) hoog.

In rust ademen we via de buik. De buikademhaling geeft het sein door aan onze hersenen die beslissen om het lichaam te ontspannen. De ademfrequentie ligt (relatief) laag.

Wanneer we spreken, zingen of een matige inspanning doen, ademen we via de flanken. Bij deze ademhaling gebruiken we het middenrif en de tussenribspieren. De ademfrequentie hangt af van de intensiteit van de inspanning en schommelt tussen (matig) hoog en (matig) laag.

Waarom is een goede ademhaling zo belangrijk?

Wanneer je ademhaling verstoord geraakt, ga je vooral sneller ademen. Als dit lange tijd aanhoudt, krijg je een ademfrequentie die constant (te) hoog blijft. Hierdoor krijg je allerhande lichamelijke klachten zoals:

  • Benauwdheid

  • Kortademigheid

  • Duizeligheid

  • Hartkloppingen

  • Hoofdpijn

  • Nekpijn

De oorzaak van deze lichamelijke problemen kunnen te maken hebben met dit verstoord adempatroon. Mensen leggen niet altijd de link met hun ademhaling. Als een bezoek aan de huisarts of specialist geen medisch aantoonbare reden vindt voor je klachten wordt de oorzaak van het probleem niet aangepakt. Geneesmiddelen gaan dan alleen je symptomen onderdrukken. Stop je met de medicatie, komt het probleem dus terug.

Hoe geraak je dan uit deze vicieuze cirkel?

Er is geen kortetermijnoplossing om je ademhaling snel weer op automatische piloot te zetten wanneer je ademhalingspatroon al een lange tijd verstoord is.

Je ademhalingsspier zal terug getraind moeten worden. En dat heeft tijd nodig.

Door het volgen van een hartcoherentietraining kan je wel direct aan de slag gaan om de bestaande klachten te verlichten.

In slechts 5 sessies leer je technieken aan die je ademhaling verbeteren, leer je om te gaan met druk en stress en ga je jouw perceptie wijzigen.

Zo krijg je op lange termijn een goed ademhalingspatroon, terug balans en ook veerkracht in je leven.

Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend intakegesprek. Ik help je graag verder.

Harte groet,

Karine

*ademfrequentie = het aantal keer dat je ademt per minuut

Vorige
Vorige

Burn-out: opgebrand / uitgeblust

Volgende
Volgende

Breathe in, Breathe out: Met veel goesting