Breathe in, Breathe out: Met veel goesting

“Met veel goesting”, zo trekken de meesten in september terug naar school. En toch blijkt dat heel wat jongeren nu psychisch minder sterk staan. HLN zette op 1 september zelfs op de voorpagina dat de onderwijskoepels het mentale welzijn als 1 van de grootste kopzorgen zien in dit nieuwe schooljaar.

De geestelijke gezondheid van onze jonge mensen staat steeds meer onder druk.

Hoe uit zich dat dan?

  • Leerkrachten zien minder motivatie bij hun studenten

  • Scholieren krijgen concentratieproblemen

  • Ouders merken op dat hun kinderen angstig of gestrest zijn

  • De jongeren zelf voelen zich (soms) opgejaagd

  • Depressieve gevoelens duiken regelmatig op

  • Emoties slingeren voortdurend heen en weer

Van tijd tot tijd zijn er ook uiteenlopende lichamelijke signalen:

  • hoofd- of buikpijn

  • duizeligheid

  • vermoeidheid

Het is niet altijd makkelijk om er achter te komen wat er werkelijk schort en toch kan je hulp bieden.

Hoe help je hen dan?

Kijk verder dan het gedrag:

Wat speelt er écht in het leven van onze scholieren? We schatten de mentale status van hen meestal in door naar hun gedrag te kijken. Ze worden dan getypeerd als: brutaal, chagrijnig, lastig of sentimenteel. Idealiter geeft de jongeling zelf aan wat er scheelt, maar in de praktijk wordt er dikwijls ingevuld voor de ander en zo ontstaan er misvattingen over wat er echt aan de hand is. Ga dus op zoek of er geen onderliggend probleem is voordat je een conclusie trekt.

Bied een emotieplatform aan:

Door te beschrijven wat je ziet, reik je jonge mensen een handvat aan. Je merkt op wat er is en toets af of het klopt. De emoties beschrijven wil niet zeggen dat je hierover gaat oordelen. Misken hun gevoelens ook niet met een boutade als “dat gaat allemaal wel snel vanzelf over” want dat helpt hen zeker niet vooruit. Laat ze voelen dat alle emoties er in alle gradaties mogen zijn.

Bouw ontspanning in:

Hoelang staan onze adolescenten “op scherp”? Constant zijn er verwachtingen (via ouders, leerkrachten, sportclub, vrienden,…. ). Ze krijgen zoveel input te verwerken waardoor ze uit evenwicht geraken. En dan moeten ze de balans terug vinden. Dat gebeurt best in een omgeving zonder spanning en prestatiedruk. Stimuleer hen dus om op zoek te gaan naar hulpmiddelen die ervoor zorgen dat ze rust vinden na alle inspanningen. Dit kan o.a. door relaxatietechnieken en eenvoudige ademhalingsoefeningen aan te leren.

Professionele begeleiding kan hierbij nuttig zijn. Neem gerust contact met me op, ik help je graag verder.

Harte groet,

Karine

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: “Adem eens diep in…… En uit”

Volgende
Volgende

Breathe in, Breathe out: "Johnnie Walker"