Breathe in, Breathe out: “Money, Money, Money”

Deze luchtige song van ABBA uit 1976 staat in schril contrast met de beladenheid die het onderwerp “geld” bij mensen oproept. Het is meestal gemakkelijker om een uiteenzetting over seks te geven dan een lezing over geldkwesties. We zijn allemaal opgegroeid met een “strakke” kijk op geldzaken voor wat betreft het hebben, opbouwen en krijgen van deze economische welvaart.

Bekijk de onderstaande uitspraken eens en ga na welke overtuigingen van toepassing zijn voor jou:

  • Geld stinkt
  • Rijke mensen zijn verwaand
  • Ik ben arm, maar een goed mens
  • Geld verdwijnt sneller dan het binnenkomt
  • Het kan elk moment misgaan met de economie, dus ik spaar veel
  • Kunstenaars kunnen niet leven van hun werk
  • Ik vertel aan niemand hoeveel geld ik op de bank heb staan
  • Geld verdienen kan je alleen door hard te werken

We blijven geloven in deze van generatie op generatie doorgegeven opvattingen tenzij we ze bewust loslaten. Geld heeft nu eenmaal een beladen betekenis én dat leidt dikwijls tot frictie, spanning of frustratie.

Hoe komt dit toch?

Geld “ademt” emotie want:

  • Door over geld te praten stellen we ons kwetsbaar op
  • Onze  gevulde portefeuille beschouwen we als een privéaangelegenheid
  • De centen die we bezitten vormen de weerspiegeling van onze persoonlijke waarde

Hoe kan je deze emotionele rollercoaster counteren?

Tip 1:
Associeer welvaart niet alleen met de economische componenten: geld en koopkracht. Hierdoor focus je enkel op 1 aspect. Geld is een ruilmiddel, meer niet. Maak het dus niet belangrijker dan het in werkelijkheid is.

Tip 2:
Welvaart ervaren in een brede context is dus meer dan alleen (veel) geld bezitten. Sommige behoeften reiken verder dan je beschikbare middelen. Intrinsieke waarden zoals: je talenten gebruiken, plezier maken, vrijgevig zijn, dankbaar zijn in het leven en complimenten geven en ontvangen zijn welvaartsgeschenken die je een boost geven. Deze niet-economische welstand is dan een tweede component die je leven verrijkt.

Tip 3:
Stel jouw (intrinsieke) welvaart niet in vraag door kwaad of jaloers te zijn omdat een ander in jouw ogen meer heeft. Vergelijken legt de nadruk op je status en dat heeft een negatieve invloed op je welbevinden. Kijk om je heen en besef dat er genoeg is voor iedereen.

Echte welvaart begint met een goed gevoel te hebben over jezelf. En daarnaast de vrijheid te creëren om te doen wat je wil en wanneer je dat wil. Rijkdom is dan niet een hoeveelheid geld, maar een staat van bewustzijn. Wees erkentelijk voor wat je hebt, en je zult merken dat je welstand groeit.

Harte groet,

Karine

Wil je hierin professionele begeleiding, aarzel dan niet om contact te zoeken.

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: “kleine spruitjesliefde”

Volgende
Volgende

Breathe in, Breathe out : “No more troubles”