Breathe in, Breathe out : “No more troubles”

Elk probleem geeft ons een ongemakkelijk gevoel en dat ongemak willen we zo snel mogelijk wegwerken. Maar wat als we ons steeds aangesproken voelen? Hoe krijgen we zicht op een oplossing? En hoe gaan we om met de emoties die gepaard gaan met iedere kwestie?

Om een antwoord op al deze vragen te krijgen is het nodig om 3 knopen te ontrafelen:

  • Wie heeft er een probleem?
  • Onderzoek van de feiten
  • Let op je gevoelens

Wie heeft er een probleem?

Wanneer we vragen “wat is het probleem?” is de feitelijke vraag: “Over wiens probleem gaan we het nu hebben?”

Even nagaan: je beste vriendin geeft je een paar jurkjes. Solden gescoord, maar het zijn miskopen. Jullie hebben dezelfde maat. Je past ze, maar ze staan je niet. Het heeft geen haast om ze terug te bezorgen. Een week later vraagt ze om de jurkjes dringend terug te bezorgen. Ze plaatste een paar foto’s op Vinted en beide zijn snel verkocht. Je vindt geen gaatje in je agenda om ze terug te brengen.

Velen hebben de gewoonte om:

  • ofwel de eigen problemen te verleggen naar “de ander”
  • ofwel de last van de ander (ongevraagd) op zich te nemen

Wanneer we de “probleemhebber” aangeduid hebben, kunnen we de verantwoordelijkheid bij de juiste persoon leggen.

Als je dus een beletsel ervaart, spoel dan ff terug. En vraag jezelf af: wie heeft er hier nu een probleem? Ik of de ander? Alleen de “probleemhebber” bepaalt wat ie met het probleem doet.

Onderzoek van de feiten:

Dit lijkt een makkie. Toch is de werkelijkheid doorgronden best lastig. Het is meer dan alleen weten, het is ook de omstandigheden doorgronden en begrijpen. Op grond van heel weinig informatie trekken we direct conclusies én komen we meteen met een (onvolledige) oplossing aandraven.

Even nagaan: je zus zegt dat haar zoon als hij thuiskomt van school zijn boekentas in een hoek kiepert. Wat nu?

Velen komen met volgende oplossingen aandraven:

  • Leer hem zorgzaam omgaan met zijn spullen
  • Zorg voor een vaste plaats
  • Beloon hem als hij zijn boekentas op de juiste plaats zet

Omdat het gegeven: “hij gooit zijn boekentas in een hoek als hij thuiskomt van school” te weinig info geeft, weten we niet of deze oplossingen juist zijn.

Wat moeten we nog meer weten om dit voorval correct te interpreteren?

Gebeurt het regelmatig? Hoe oud is de jongen? Is het een dure boekentas? Hoe gaat je zus zelf om met haar spullen? Spelen er nog andere zaken zoals: gepest worden, faalangst, schoolmoeheid, ..?

Als je dus de feiten volledig wil kennen, spoel dan ff terug en zoek de ontbrekende stukjes van de kwestie. De werkelijkheid is zeer complex. Alleen het begrijpen van de globale context helpt je om het juiste antwoord te vinden.

Let op je gevoelens:

Nu we weten dat het probleem bij de eigenaar ligt, en hoe complex de gebeurtenis kan zijn, komen onze gevoelens ook nog eens om de hoek loeren. We laten ons meeslepen door deze opkomende gevoelens. Ze zijn de weerspiegeling van “iets” wat je over jezelf denkt/dacht.

Even nagaan: laten we teruggaan naar het eerste voorbeeld. De jurkjes moeten persé terug naar je vriendin want ze zijn verkocht. Zij heeft dus een probleem én opeens voel jij je verantwoordelijk. Tegelijkertijd voel je je ook nog schuldig want het lukt niet om ze instant terug te bezorgen. Dus:

  • jij hebt een probleem én ik voel me schuldig en/of
  • ik voel me verantwoordelijk voor jouw probleem

Het eerste gedeelte is juist: je vriendin heeft een probleem, het tweede deel is gevoelsmatig. Hier komen -onbewust- onze emoties opzetten.

Al je dus je emoties wil counteren, spoel dan eventjes terug. Deze gevoelens zijn ervaringen uit het verleden waarmee we al onze opvattingen creëren. Als je deze opvattingen niet toelaat, heb je dat ongemakkelijke gevoel ook niet. Van zodra je dit beseft, kan je deze gedachte veranderen. We kunnen dus zelf kiezen wat we voelen bij ieder voorval. En dus ook weigeren om bepaalde negatieve gedachten te verbinden met een bepaald probleem.

Tot slot: om problemen tot een minimum te herleiden, bekijk je eerst wie verantwoordelijk is, onderzoek je de feiten nauwkeurig én kies je bewust welke emoties je hierbij wil toelaten.

Wil je graag professionele begeleiding in het hanteren van verschillende conflicten in jouw leefwereld? Twijfel dan niet om mij te contacteren.

Harte groet,
Karine

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: “Money, Money, Money”

Volgende
Volgende

Breathe in, Breathe out: Burn-out? Zoek een weg naar harmonie