Breathe in, Breathe out: Burn-out? Zoek een weg naar harmonie

Wat is een burn-out?

Burn-out is een energieziekte. Er zit totaal geen vitaliteit, pit of werklust meer in je. Wanneer je met een burn-out kampt, dan wil je nog wel dingen doen, maar kan je dat lichamelijk niet meer aan. Het is geen depressie. Een depressie is een stemmingsziekte waarbij negatieve emoties de overhand hebben. Een burn-out kan leiden tot een depressie maar dat is niet altijd het geval. Er is bij een burn-out te weinig of geen evenwicht tussen spanning en ontspanning.

Wie krijgt een burn-out?

Vaak worden de meest loyale mensen getroffen. Ook bij perfectionisten en mensen met een laag zelfbeeld ligt deze ziekte meer op de loer. En situaties waarbij men de controle uit handen moet geven zijn ook een trigger om deze aandoening op te lopen.

Hoe herstel je van een burn-out?

Herstel van een burn-out begint met het erkennen en aanvaarden van je toestand. Eenmaal het inzicht een feit is, kan je beginnen met de acceptatie. Deze stap is heel belangrijk in het terugwinnen van je gezondheid.

Welke factoren spelen een rol bij het herstel?

Er zijn een zestal factoren die een grote rol spelen bij de genezing. Ik belicht er hier drie.

  1. Structuur(dag/nacht)

Plan je dagactiviteiten zorgvuldig zodat je energie verspreid wordt over de ganse dag. Het is beter vroeg op te staan en een powernap te nemen in de vroege namiddag, dan laat op te staan, zeker na een minder goede nacht.

Slaap minstens 8 uur en ga steeds rond hetzelfde uur slapen, ook dat brengt structuur in je leven.

Ban blauw licht van allerhande schermen twee uur voordat je naar bed gaat, het blauwe licht verhindert de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt.

  • Moeten (ja/neen)

Vervang het werkwoord “moeten” door “willen “ of “kunnen” . Dat voelt aan als het hebben van een keuze. Durf je “moetens” tegen het licht te houden en vraag je af wat er werkelijk toe doet. Wie geen “neen” durft te zeggen, leert aanvoelen wanneer dit toch op zijn plaats is.  De antwoorden “ja” en “neen” zijn evenwaardig en hoeven beide geen verder uitleg.

  • Energieherstel (balans/disbalans)

Disbalans kost energie en dat vermijd je best zo veel mogelijk. Ademhalingstechnieken loodsen je naar rustmomenten gedurende de dag, die op hun beurt leiden tot meer ruimte in je hoofd en energieherstel in je lichaam. Door het volgen van bijvoorbeeld hartcoherentietraining geraak je zo terug in harmonie.

Heb je zelf het gevoel dat je naar een burn-out aan het neigen bent? Of herken je deze problemen in je huidige situatie? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je graag verder!

Harte groet,
Karine

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out : “No more troubles”

Volgende
Volgende

Breathe in Breathe out: heb jij een gezonde kijk op je tijd?