Breathe in, breathe out 9: hyperventilatie... Adembenemend

Ademen is zo vanzelfsprekend dat we er niet (meer) bij stil staan. Stop je toch eens een paar minuten met ademhalen dan zal je direct merken dat je dit niet kan volhouden. Ademen is dus van levensbelang.

Wie in het leven altijd blijft accelereren, zal zijn ademhaling steeds opnieuw verhogen. Zo ontstaat er onrust en nervositeit in je hele lijf. Deze aanhoudende stress blijft nog doorwerken in je lichaam ook wanneer je weer stilzit of ontspant. Als je gestel daaraan gewend raakt, kan dit leiden tot allerhande klachten zoals:

  • Aanhoudende vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Pijn in de nek en schouders
  • Hoofdpijn
  • Spastische darm
  • Droge huid en jeuk
  • Piekeren
  • Angst
  • Paniekaanvallen

Een bezoek bij de huisarts of specialist brengt geen soelaas. Men vindt geen medisch aantoonbare reden voor je klachten. Je krijgt medicatie om de symptomen te onderdrukken. Vaak is de oorzaak van het probleem een verstoord adempatroon. Als dit verstoord adempatroon lange tijd aanhoudt kan dit uitmonden in chronische hyperventilatie.

Associeer jij hyperventilatie met het stereotype beeld van “iemand die in een zakje ademt” en zo probeert terug grip te krijgen op zijn ademhaling?

 En denk je spontaan aan “iemand die in alle staten is” of een zwak figuur?

Beide clichés kloppen niet: hyperventilanten zijn vooral te vinden onder de harde werkers, de doorzetters en de perfectionisten. En ademen in een zakje zorgt helemaal niet dat de acute aanval overgaat. Recent onderzoek bevestigt dat het ademen in een zakje enkel een placebo effect heeft. De verwachting dat de aanval zal overgaan door te concentreren op “het zakjesademen” geeft een gerust gevoel en zorgt er dus voor dat de aanval overgaat, niet het ademen in het (papieren) zakje an sich.

Waarom heeft voortdurend te snel ademen zo’n moordende invloed op ons lijf en ons verstand?

Het systematisch “overademen” verstoort je biochemisch evenwicht. Door de verlaging van de koolzuurgraad wordt je bloed minder zuur. Hierop reageert je lichaam: er komt een vaatvernauwing van de kleine bloedvaten en je zenuwstelsel geraakt overprikkeld (koolzuur kalmeert immers ook je zenuwstelsel). Deze overprikkeling geeft lichamelijke en psychische klachten zoals er hierboven een aantal zijn opgesomd. Door deze klachten word je onzeker over jezelf en ga je opnieuw met meer vrees reageren op alle mogelijke gewaarwordingen in je lichaam. Je maakt als het ware van een mug een olifant: regelmatige hoofpijn wordt dan mogelijks een kwaadaardige tumor. Hierdoor ervaar je nog meer agitatie en zo is de cirkel rond. Langdurige spanningen leiden tot een snellere ademhaling, door deze snellere ademhaling ga je op den duur continu hyperventileren.

Daarom een aantal tips die helpen om je klachten te verminderen.

Tip 1: Speak – Don’t Speak

• Let op je manier van converseren: start pas aan het einde van het uitademen met praten
• Vermijd babbelen op een hoge toon  
• Keuvel in gedachten tegen jezelf op een rustige, lage toon

Tip 2: Head – Toes

Draai je hoofd bij het rondkijken. Wanneer je vanuit je ooghoeken kijkt, word je gemakkelijk onstabiel en duizelig. Als je ogen in het midden blijven staan, ben je geaard.

Wanneer je in een nerveuse context terecht komt, ontspan dan je tenen. Je ademhaling reageert hierop.

Tip 3: Nose

Beperk de luchtventilatie door langs 1 neusgat in en uit te ademen. Druk met je duim 1 neusopening dicht en adem rustig in en uit door de andere opening. Adem niet uit door de mond. Herhaal dit tot je voelt dat je rustig wordt.

Je mag ook afwisselen tussen beide neusgaten: bijvoorbeeld IN langs links, UIT langs rechts. Hiervoor zet je best je duim langs 1 kant en je ringvinger langs de andere kant van je neus. Dit ter hoogte van je neusbeentje. Je laat het neusgat waardoor je wil ademen vrij door de vinger of duim even naar omhoog te laten gaan.

Let op: met deze tips pak je de indicatie aan en niet de reden. Hyperventilatie behandelen vergt een actieve behandelingswijze. Als je je levensstijl niet verandert, zal je lichaam blijven reageren met dit ademloos gevecht.

Herken je jezelf in één van de bovenstaande situaties en heb je het gevoel niet uit deze vicieuze cirkel te geraken? Twijfel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je op een professionele manier met alle plezier verder naar een stabieler, gezonder en stressvrij leven.

Harte groet,
Karine

Vorige
Vorige

We all live in a yellow submarine

Volgende
Volgende

Breathe in, breathe out: “Lente schoonmaak? Ook in je hoofd. ”