Breathe in, Breathe out: “Prettige Feesten”
Het jaareinde is in zicht. De tijd van gezellig feesten komt korter bij. December, koud en donker, zorgt op het einde voor flink wat vuurwerk.
We hebben een gans jaar (soms met frisse tegenzin) volgens een redelijk vast stramien geleefd: werken, klusjes doen, koken, eten, sporten, zorgen voor elkaar en wat ontspanning nemen.
En dan komt daar nu het jaareinde aan: het perfecte moment om ongegeneerd dat vaste ritme eens los te laten. De behoefte om feest te vieren is van alle tijden en vinden we terug in alle culturen. Het beperkt zich niet alleen tot de eindejaarsfeesten. Feestdagen waren oorspronkelijk bedoeld als momenten van uitspattingen. Mensen mochten royaal vieren en zo voorlopig loskomen van alle (opgelegde) beperkingen.
Waarom is het goed om ons - al feestvierend - te onttrekken aan dat latent aanwezige muurvaste patroon?
Feestdagen creëren de perfecte gelegenheid om los te komen van onze verantwoordelijkheden en verwachtingen. We kunnen de heersende sociale normen zo een tijdje negeren, want afwijkingen van het “normale” gedrag worden op dergelijke dagen vaker getolereerd. Denk maar aan: uitbundig luid zingen, zot veel ongegeneerd dansen, heel laat opblijven of overmatig eten.
Doordat we in groep samen zijn, voelen we ons gesteund in onze rebellie tegen alle regels en bevrijden we ons kortstondig van de heersende normen.
Het is dus prima om tijdelijk los te komen uit jouw geordend leven en je te onttrekken aan allerlei opgelegde regels, normen, rolpatronen en hiërarchieën.
Collectief ontsnappen aan de beklemming van de gevestigde orde geeft je zo een heerlijk gevoel van vrijheid.
Wat doet al dat feesten nu met onze gemoedstoestand?
Samen eten, dansen, zingen: het is geweldig voor het versterken van ons groepsgevoel. Feesten vergroot ook het onderlinge vertrouwen en de betrokkenheid. Verbondenheid is immers een belangrijke overlevingsstrategie. Als kind ontstaat deze verbinding zo goed als vanzelf. Kinderen ontmoeten elkaar bijvoorbeeld in de binnenspeeltuin en binnen de vijf minuten spelen ze samen. Als volwassenen hebben we hiervoor eerder een “losse setting” nodig. Een feest maakt dat we vlugger contact maken met anderen, gekscheren met de groep en persoonlijke dingen delen met enkele aanwezigen. Deze heerlijke roes werkt verbindend en voedt onze intrinsieke behoeften aan plezier en spontaniteit. We zijn ook minder streng ten opzichte van onszelf en de anderen wanneer we feesten.
Je krijgt nu het gevoel dat je deel uitmaakt van een groter geheel en dat je zo minder kwetsbaar bent. Je ervaart dat je niet alleen bent op de wereld en dat je de grenzen van je eigen werkelijkheid kan overschrijden. Op dat gevoel van verbinding kan je nadien weer verder bouwen.
Hoe reageert ons brein dan op al die festiviteiten?
Festiviteiten doen iets met ons brein. Er worden verschillende chemische en neurologische reacties op gang gebracht die ons humeur, gedrag én creativiteit beïnvloeden.
Door te feesten maken we een cocktail aan van dopamine, endorfine en oxytocine. Deze mengelmoes van stofjes maakt ons vrolijk en gelukkig. Dopamine zorgt ervoor dat feestvierders die uitbundig staan te shaken dat vaak doen met fonkelende ogen en een brede glimlach op hun gezicht. De endorfine, die loskomt bij het dansen, heeft ook nog eens een pijnstillende werking. De oxytocine die vrijkomt, stimuleert dan weer het sociale brein en versterkt de relaties.
Tegelijkertijd zorgen feestdagen ervoor dat je stress vermindert en leef je bewuster in het moment zelf. Dat helpt om zorgen en angsten los te laten.
Daarbovenop is feesten een boost voor je creativiteit. Dat originele out of the box-denken, dat jonge kinderen vanzelf kunnen, komt terug op de voorgrond wanneer we aan het feesten slaan.
Je zorgen verdwijnen naar de achtergrond en je gepieker maakt plaats voor ruime ontspanning. De feestroes laat je ook vrijelijk dwalen. Zo komen er nieuwe ideeën of oplossingen naar boven die je zonder al dat feestgedruis misschien nooit zou ontdekt hebben.
Tot slot:
Feestvieren voedt het brein door onze verbeeldingskracht te stimuleren. De feestdagen geven ons ook een gevoel van vreugde en overvloed, zelfs wanneer we ons bevinden in moeilijke tijden.
Feestelijkheden bieden eveneens een uitlaatklep voor onze opgehoopte stress en dagelijkse zorgen. Door samen te vieren, voelen we ons sterker en meer gesteund in het dagelijkse leven.
Feesten verschaft ons ook een veilige ruimte om ons tijdelijk te onttrekken aan regels en verplichtingen. Het breken met die regels biedt dan weer (extra) psychologische verlichting.
Feesten is dus niet alleen plezierig maar ook essentieel voor het behouden van een goede emotionele en mentale balans.
Prettige feesten,
Karine