Breathe in, Breathe out: “Body Knowledge”

Deze keer wil ik jullie wat wegwijs maken in de diepere kennis over ons eigen lichaam.

In onze samenleving wordt er constant aandacht gegeven aan ons hoofd. We verwerken alle input via de analyse, het denken en de beoordeling. En als we al bezig zijn met ons lichaam gaat het in feite om uiterlijkheden zoals: de perfecte torso, de ideale lijn of de eeuwige jeugd. Onze maatschappij is vooral naar buiten gericht: zichtbaar, luidruchtig, extravert, actief en krachtig.

Aandacht voor het leven in ons lichaam is er in onze cultuur (te) weinig. Terwijl ons lichaam ons wel voortdurend zaken toefluistert. We voelen immers letterlijk mét ons lijf:

·       of we nog energie hebben na die nachtelijke uitstap

·       of er spanning in de lucht hangt op de werkvloer

·       of we behoefte hebben aan eten, drinken, slapen

Wanneer we echter teveel in ons hoofd blijven hangen, merken we deze gewaarwordingen steeds minder op. Of we negeren ze gewoon. Ons lichaam is een geduldige dienaar, maar “trop” is teveel. Wanneer we te lang deze boodschappen in de wind slaan, gaat ons gestel wél jammeren. Geleidelijk aan gaat het fluisteren over naar roepen: eerst ervaar je bijvoorbeeld alleen toegenomen spanning, daarna nemen fysieke of psychische klachten alsmaar toe en uiteindelijk word je (zwaar) ziek.

Om te voorkomen dat dit gebeurt kan je leren om de tere lichaamssignalen terug waar te nemen. Door te luisteren naar deze subtiele indrukken herstel je zo de verbinding met je innerlijke natuur en voorkom je dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Met onderstaande tips raak je beetje bij beetje bedreven in het thuiskomen in je eigen corpus:

Leer leiden én luisteren:

Wanneer je het lichaam leidt dan geef jij opdracht aan je lijf om iets te doen. Als je bijvoorbeeld gaat zwemmen dan geef je de opdracht om zwembewegingen te maken. Schoolslag, crawl of vlinderslag: jij geeft de instructies aan al je ledematen.

Wanneer je luistert naar je lichaam dan geef je het lichaam de kans om jou te vertellen wat er binnenin gaande is. Je richt je naar binnen en neemt waar wat er daar is. Zo ondervind jij wat jouw lichaam je echt wil zeggen. Dit kan ook tijdens het uitvoeren van een beweging (bijvoorbeeld de schoolslag tijdens het zwemmen). Je onderzoekt dan hoe deze beweging van binnenuit aanvoelt. En dat is nu het verschil tussen het leiden van je lichaam en het luisteren naar je gestel.

Leer jezelf om te ontspannen:

Dit is best lastig in onze prestatiegerichte wereld. Het is niet iets wat je snel-snel tussendoor even doet. Relaxen heeft zijn tijd nodig. “Ont -spannen” is de latent aanwezige spanning langzaam laten oplossen. Daar is tijd, ruimte, leegte en werkelijk “niets” voor nodig. Het is volledig stoppen met al het doen.

Tot slot:

Bewustwording doet wonderen met je. Door je innerlijke lichaam gewaar te worden en te erkennen wat er binnenin speelt, ontstaat er meer helderheid in je denken en je voelen.

Durf je open te stellen voor de inzichten die je van binnenuit aangereikt krijgt en sta vanaf nu dagelijks even stil bij deze geweldige persoonlijke barometer. Alles begint bij jou. 😊

 
Harte groet,

Karine

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: “Laat er energie zijn”

Volgende
Volgende

Breathe in, Breathe out: “#writetoheal”