Breathe in, Breathe out: “What did you expect?”

Wanneer ik tijdens deze natte herfstdag naar buiten kijk, denk ik met heimwee terug aan de zomer én een gekend reclamespotje. In dit filmpje zien we Penelope Cruz als zelfzekere vrouw binnenkomen op een feestje en zich naar de bar begeven. Een andere mooie vrouw merkt haar op. Als kijker ervaar je direct het sensuele spanningsveld tussen hen beiden. De suggestieve verwachting die hier bij je opgewekt wordt, is dat beide dames elkaar hartstochtelijk gaan kussen. Maar in plaats daarvan neemt Penelope gracieus een gekoeld flesje frisdrank van de bar. En ze vraagt recht in de camera: “Wat had je verwacht?”.

Wel ja, wat is dat dan “een verwachting”?

Het is het positieve plaatje dat we in ons hoofd hebben over hoe de realiteit er volgens ons moet uitzien. Een verwachting hangt meestal samen met een wens, een doel of een verlangen.

We mogen bijvoorbeeld verwachten dat er warm water uit de douchekop komt als we de hendel van deze kraan naar de zijde met warm water zetten.

Kan een verwachting ook uitmonden in een teleurstelling?

Jazeker, hoe scherper we onze verwachtingen stellen, hoe groter het risico. Denk maar aan de nakende feestdagen. Rond kerst en nieuwjaar ervaren velen stress over de invulling van die dagen. Deze periode creëert dan ook collectief hooggespannen verwachtingen. Vooral het ideaalplaatje van “one happy family” is een dooddoener. Denk aan o.a.:

  • het samenbrengen van de ganse familie

  • de samenstelling van het feestmaal

  • het uitdelen van de cadeaus

Hoe meer belang we aan dit plaatje hechten en hoe strakker het keurslijf door iedereen wordt aangetrokken, hoe harder de teleurstelling kan zijn. Zo eindigt menig kerstfeestje in mineur voor zowel de deelnemers als de initiatiefnemers. En wordt de druk om het volgende keer beter te doen, weer extra opgevoerd.

Hoe voorkomen we deze teleurstelling dan?

Als je teleurstelling wil voorkomen is het nodig om over je verwachtingen open te communiceren. Leg uit wat je wel of net niet wil én hoever je wil tegemoet komen aan de wensen van de anderen. Onuitgesproken verwachtingen zijn dé basis van de meeste teleurstellingen. Verwacht je dus iets van een ander? Laat het dan weten!

Attentie, attentie: de sluimerstand.

We zijn ons ook nauwelijks bewust van de verwachtingen die sluimeren in ons hoofd. Maar wanneer we goed luisteren naar onszelf komen we ze wel te weten.

Gebruik jij onderstaande zinnen ook regelmatig?

  • “Dat is toch logisch…”

  • “Zo ben ik nu eenmaal…”

  • “Je mag toch wel verwachten dat…”

Dan vind je daar jouw meest strakke verwachtingen in terug. 😉

Verwachtingen geven een kleur aan al je ervaringen. Ze vormen een onafscheidelijk deel van je identiteit en je waarnemingsvermogen. Verwachtingen zijn dus persoonlijk én we maken ze zelf aan. Ze zijn niet per se slecht of fout.

Het helder overbrengen van jouw verwachtingen is een kunst die zorgt voor blijvende tevredenheid bij jezelf en anderen.

Fijne feestdagen,

Karine

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: “I have a Dream”

Volgende
Volgende

Breathe in, Breathe out: "On the move to move on"