Breathe in, Breathe out: "NX, de toegangscode tot rust en welzijn"

Iedereen voelt zich af en toe wel eens opgejaagd. Dat is normaal. Zolang de stresspiek van korte duur is, is er geen probleem. Maar wanneer de wisselwerking tussen “moeten” en “kunnen” voor lange tijd ontregeld geraakt, zorgt deze toestand wel voor (veel) ongemak.

Om stress te begrijpen is inzicht krijgen in de werking van ons zenuwstelsel belangrijk. Daarom neem ik jullie deze week mee in de wondere wereld van ons zenuwsysteem.

We beschikken over een centraal zenuwstelsel, een perifeer zenuwstelsel en hersenzenuwen. Deze laatste gaan we nu verder onderzoeken.

We bezitten twaalf hersenzenuwen. Ze ontstaan in de hersenen en zijn genummerd van I tot XII. De nummering geeft de volgorde aan waarin deze zenuwen uit onze hersenen komen. Iedere zenuw houdt een specifiek gebied binnen ons lichaam in het oog.

NX is de 10de hersenzenuw en is ook gekend als de nervus vagus of zwervende zenuw. Ze loopt langs je hals tot helemaal in je onderlichaam en staat in verbinding met al je organen. Ze is de hersenzenuw met de meeste functies en is verdeeld in een dorsale en ventrale vagus.

Welke rol speelt NX in ons lichaam?

De nervus vagus houdt ons brein 24/24 op de hoogte van alles wat er gebeurt in ons lichaam en rond ons lichaam m.a.w. dus ook alles wat er gebeurt rondom ons. Deze kanjer is altijd op zoek naar signalen van gevaar of veiligheid. Dit gebeurt onbewust.

Deze zenuw speelt tevens de hoofdrol in hoe je lichaam met stress omgaat én ondersteunt je algemene gezondheid, je immuunsysteem en je welbevinden.

Wanneer er genoeg indicatoren zijn dat je in een betrouwbare omgeving vertoeft, maakt deze zenuw het ook mogelijk om contact te leggen met andere mensen. Zo bouwen we mét een gezonde 10de zenuw ons sociaal netwerk op.

Hoe weet je of je nervus vagus goed werkt?

Als je zwervende zenuw zijn werk goed doet, ontspan je snel na een stressopstoot. Als je zwervende zenuw niet goed functioneert, hoopt de agitatie zich op: je krijgt lichamelijke klachten o.a.: een verhoogde hartslag, ontstekingen en een verminderde weerstand. Of je krijgt last van mentale klachten zoals: negatieve stemmingen, gejaagdheid of zelfs een depressie.

Hoe krijg je dan controle over je zwervende zenuw?

Door gerichte oefeningen kan je jouw nervus vagus (terug) gezond maken.

Ademhalingstechnieken zoals bewust leren ademen, yoga en ademhalingsmeditatie verbeteren je nervus vagus. Versterk dus die “zwerver” en zo ook je fysieke en mentale gezondheid!

Als je een training hartcoherentie volgt, krijg je begeleiding op maat en verwerf je hierover nog meer kennis en inzicht.

Wil je graag jouw eerste sessie inplannen? Twijfel dan zeker niet om mij te contacteren, ik help je met alle plezier verder!

Harte groet,

Karine

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: "On the move to move on"

Volgende
Volgende

Breathe in, Breathe out: "Vrienden zijn je echte levensverzekering"