Breathe in, Breathe out: “Insomnia”

“Insomnia”, één van de meest succesvolle nummers van Faithless (1995), is een echte danceklassieker. De luchtige beats staan in schril contrast met de inhoud van het lied. Wanneer je het lied beluistert, krijg je in een notendop een impressie van hoe een slapeloze worstelt met slapeloosheid.

Een chronisch gebrek aan nachtrust leidt tot ernstige vermoeidheid, onrust, angst,  vermindering van de weerstand, risico’s op overgewicht, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes.

Te weinig slaap heeft dus een invloed op onze fysieke en mentale gezondheidstoestand.

Iedereen is het erover eens: een goede nachtrust is cruciaal om goed te functioneren. Wanneer je voldoende uitgerust aan de dag kan beginnen zal dit een positieve invloed hebben op je beleving en welbevinden.

Slapen lijkt een stille periode, toch vindt er onbewust ontzettend veel plaats. Na het inslapen gebeurt eerst het lichamelijk herstel: afvalstoffen verdwijnen uit je organen, je lichaam krijgt als het ware een lijfelijke zuivering. In het tweede deel van de nacht geschiedt de mentale zuivering: gebeurtenissen, indrukken en gevoelens uit de dag worden verwerkt en opgeslagen. Slapen is dus zeker wel een actief gebeuren.

Alles in het leven bestaat uit cycli, alles komt en gaat. Om tot een optimale nachtrust te komen is het belangrijk om te ontdekken wat jouw slaap DNA is. Luister daarom naar je biologisch ritme. Je biologisch ritme is je energiestroom: actieve periodes wisselen af met dipjes of minder actieve momenten. Leer de signalen van je lijf (h)erkennen zodat je op tijd in slaapmodus gaat. Momenten van lage energiestroom zijn o.a. zware oogleden, mindere focus, tragere reacties, spanningen in rug of nek. Wanneer je dit dalletje ’s avonds negeert en dan niet in je bed kruipt, komt er opnieuw een actieve piek aan. Je wordt weer alert en dit duurt terug een aantal uren. Ga je in die tussentijd naar bed, dan lig je te woelen, kan je de slaap niet vatten en beginnen allerlei gedachten in je op te komen.

Regelmatig krijg ik mensen over de vloer met slaapstoornissen. Deze slaapproblemen hebben te maken met:

  • moeilijk inslapen
  • ’s nachts wakker worden
  • te vroeg ontwaken 
  • liggen piekeren

Hartcoherentietraining en ademhalingstechnieken kunnen je helpen om deze stoornissen te laten verdwijnen. Al tijdens de eerste week van de training ervaren mensen dat het inslapen beter gaat en/of dat ze dieper slapen. Doordat ze systematisch overdag rustmomenten inbouwen vermindert hun stresslevel. Minder stress en minder piekeren zorgen sowieso voor een betere slaap.

Daarnaast is het ook van groot belang om je levensstijl te veranderen en je bewust te worden van je innerlijke gedachten. Door te zorgen voor innerlijke rust overdag zal ’s nachts de slaap kwaliteitsvoller worden. Een deugddoende slaap schenkt je zo nieuwe energie zowel op lichamelijk, geestelijk en emotioneel vlak. Een mooier geschenk kan je jezelf niet geven!

Wil je hierin professionele begeleiding? Neem dan zeker contact met me op. Ik help je met alle plezier, op een onderbouwde manier, mee verder.

Harte groet,

Karine

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: “afspraak met het leven”

Volgende
Volgende

Breathe in, Breathe out: “Brain – Gut: only one direction?”