Breathe in, breathe out: “moves like Jagger”

De frontzanger van The Stones, Mick Jagger (° 26/07/1943) beweegt op zijn 77ste nog steeds “smooth” over het podium. Hij legt energiek heel wat kilometers af en blijft daarbij up-tempo zingen.

Dat inspireerde ook performers Maroon 5 en Christina Aguilera  om er een liedje over te maken. Ze scoorden er een nummer 1 hit mee en daarbij ging het niet alleen over de “sportprestaties” van good old Mick 😊 Scoren, bewegen, zingen,… het doet iets met een mens.

“We moeten veel meer bewegen. Het is goed voor ons lichaam en onze geest” we horen het dagelijks. Iedereen beseft dat én toch is er een levensgroot contrast tussen inzicht en actie.

“Waarom is beweging zo belangrijk ?”

Beweging is essentieel voor je fysieke en mentale gezondheid.

Regelmatige lichaamsbeweging zorgt voor ontspanning, afname van je stresshormonen en verbetering van je conditie en concentratie. Beweeg je lichaam en je geest beweegt ook.

Door te sporten komt ons brein in beweging en zijn we in staat om onze gedachten en gevoelens in een ander kader te plaatsen. We creëren zo een nieuwe context in onze geest.

Ook bij ziekte is bewegen van groot belang. Onderzoek naar beweging en depressie leert ons dat sport beter is dan pillen en als er pillen nodig zijn, combineer je dat best met lichaamsbeweging.

Bij burn-out is bewegen eveneens de sleutel naar herstel. Hoe miniem ook, de beweging zorgt voor doorstroming van zuurstof naar de hersenen en je hoofd komt even helemaal tot rust.

Beweging en ademhaling: 1 + 1 = 2

Mensen denken soms dat ze altijd via de buik moeten ademhalen. Toch is dat niet zo.

We ademen vanuit de buik wanneer we in rust zijn. Wanneer je kalm en rustig wil worden, focus je op de buikademhaling. Je hartslag vertraagt en je spieren ontspannen. Door op deze manier te ademen vertel je aan je lichaam dat alles veilig is. 

We ademen vanuit de borst wanneer we sporten. Wanneer je intensief beweegt, heeft je lijf op korte tijd veel zuurstof nodig. Je hartslag versnelt en je spieren spannen aan. Door op deze manier te ademen vertel je aan je lichaam dat er een activiteit aan de gang is.

Een rustige buikademhaling kan wel bij rustige sporten zoals yoga of Tai Chi waar de ademhaling gelijk loopt met de trage bewegingen.

Sta dus op uit de sofa, focus op je houding, ademhaling en denkpatroon en ga je aan de slag met de onderstaande tips om (weer) te bewegen.

Tip 1: be a mountain

Wanneer je beweegt, let dan goed op je houding. Een goede houding is immers onmisbaar om goed te ademen en blessures te voorkomen

Opgetrokken schouders laten je in elkaar krimpen. Je longen hebben dan minder ruimte om zich helemaal te vullen

Probeer je schoudergordel zo laag mogelijk te houden en houd je rug recht. Zo ontspan je in de inspanning en is er meer ruimte om adem te halen.

Tip 2: move that ass

Zoek een leuke manier om in beweging te komen en kies iets wat bij je past

Wandelen, fietsen, dansen, sporten in teamverband, geocaching,…  allemaal leuke dingen, maar kijk ook eens verder.

Poetsen, stofzuigen, klussen, ravotten met kinderen of huisdieren en tuinieren kan je ook beschouwen als een goede manier om fit te blijven.

In een experiment met poetspersoneel in een hotel werd er aan de helft van het personeel gezegd dat hun dagelijks werk goed was voor hun mind-set en hart, aan de anderen werd dit niet meegedeeld. De geïnformeerde personeelsleden hadden na 4 weken een betere gezondheid en voelden zich fitter. (1)

Tip 3: Enjoy

Gezelligheid primeert, zeker bij de opbouw.

Overdrijf niet, luister naar je lichaam.

Maak het niet te competitief, dat kan een averechts effect hebben op je welbevinden.

Soms moet je gewoon “moveren”,  ademen en zien wat er gebeurt.

Harte groet,
Karine

Wil je hierin professionele begeleiding, aarzel dan niet om contact te zoeken.

(1) Alia J. Crum en Ellen J. Langer (2007) Mind-set matters: Exercise and the placebo effect. Psychological Science

Vorige
Vorige

Breathe in, breathe out : awesome digitality

Volgende
Volgende

Breathe in, breathe out: soms moet je even “maskeren”