Breathe in, Breathe out: “Exit de angsthaas”

De paashaas zit, na al het zwoegen met de kilo’s chocolade, opnieuw in zijn holletje en kan weer rustig de tijd nemen om bij te komen. Toch zijn er in ons leven ook regelmatig haasjes aan het werk. Een ervan is de angsthaas: deze is bij velen dagelijks in de weer en geraakt maar niet getemd. Laten we daarom eens bekijken hoe we hem weer naar zijn holletje kunnen sturen.

Help, ik ben bang!

Angst zit in ieder van ons. Het is een universeel overlevingsmechanisme dat onze voorouders behoedden voor de toenmalige bedreigingen. Dankzij deze aanpak overleefden ze dan ook de meeste gevaren. Ondertussen zijn wilde dieren, ondervoeding en uiterst besmettelijke ziekten niet langer de belangrijkste rampen in ons leven. Toch blijft het instinct van onze voorouders diep in ons verankerd.

Komt daar die nerveusheid van?

Je kan dat diep verankerd oerinstinct beschouwen alsof je gebruik maakt van een computer die niet de nodige updates heeft gehad. De algoritmen lopen nog steeds automatisch maar de “leefregels” zijn ondertussen danig veranderd waardoor de antwoorden je niet meer helpen om het onheil juist in te schatten. Die oeroude reflexen sturen nu je leven serieus in de war. Als je de oude processen blijft gebruiken, ontwikkel je in onze huidige maatschappij stellig angstgevoelens. Wanneer je bovendien aanleg hebt om angstiger te zijn dan de gemiddelde mens, worden de waarschuwingssignalen dwingende regels. Zo kan je niet meer goed nadenken en raak je overspoeld door een uitdijende nervositeit.

Verschillende angsten maar een gemeenschappelijk proces:

Of het nu gaat om paniek, fobieën, dwanghandelingen of een gegeneraliseerde angststoornis: ze hebben een gemeenschappelijk verloop. We bekijken hier deze 4 processen:

1 — Signaleer het gevaar

Bij angst zal je risico’s zo snel je kan opsporen met als doel het gevaar uit te schakelen of te ontvluchten. Ben je bijvoorbeeld bang voor spinnen dan ga je onmiddellijk rondkijken in de kamer en zal je er zeker ontdekken. Vind je ze niet direct blijf je waakzaam want ze kunnen zo tevoorschijn komen.

2 — Overdrijf het gevaar

Je interpreteert je gevaren steeds als rampen. Als je bijvoorbeeld lange tijd hoest, ben je ervan overtuigd dat je een longontsteking hebt, of misschien wel erger. Iedere kronkel op je weg wordt dan een obstakel waar je niet omheen kan.

3 — Beheer de situatie

Als reflex op je angst wil je controle over elke omstandigheid die zich aandient. Iets doen staat immers gelijk aan het gevaar bedwingen. Alle vormen van dwang zijn bijvoorbeeld een vorm van controle/beheersing van een beangstigde situatie.

4 — Vermijd of ontvlucht de situatie

Stap 4 is een alternatief als je de toestand niet kan beheersen. Je gaat de situatie vermijden wanneer deze zich nog niet heeft voorgedaan of je ontvlucht ze als je erin komt te zitten. Als je bijvoorbeeld bang bent om een paniekaanval te krijgen, zal je de plaatsen waar je in paniek geraakt vermijden. Als je naar een bedrijfsfeestje moet waar ook die venijnige collega aanwezig zal zijn, ga je niet of je vertrekt direct wanneer die medewerker aankomt. Zo ga je de confrontatie met je angsten uit de weg

Door deze gemeenschappelijke processen te bestuderen, krijg je inzicht in je omgang met angst. Het is belangrijk dat je een nieuwe relatie met je angstgevoelens gaat ontwikkelen. In plaats van te proberen deze gevoelens kwijt te geraken, ga je ze anders leren benaderen. Eenmaal je weet hoe deze aanpak werkt, kan je deze tools in alle  “bangelijke situaties” gebruiken.

Wil je persoonlijk oefenen met het aanpakken van je angsten, neem dan zeker contact met me op. Ik help je graag verder.

Harte groet,
Karine

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: “12 points”

Volgende
Volgende

Breathe in, Breathe out: “Love is a battlefield”