Breathe in, Breathe out: “12 points”
Het (turbulente) Eurovisie Songfestival is achter de rug. Zwitserland kan zich opmaken voor de organisatie van het volgend liedjesfestijn. Door de optelsom van alle punten werd deze winnaar zoals steeds rechtmatig verkozen.
Punten geven, het gebeurt zo dikwijls in ons leven: tijdens onze schooltijd of bij een sportwedstrijd. Maar regelmatig delen we ook punten uit binnen ons privéleven én aan onszelf.
In de vorige blog hebben we de processen die bij angsten komen kijken bestudeerd, nu bekijken we hoe we onze angsten kunnen verminderen door een “simpele puntentelling”.
Elke angstvorm kan je immers gaan rangschikken volgens de intensiteit die je hierbij voelt. Dit wil zeggen dat je leert om jouw angst een cijfer te geven, net zoals je dat met vele dagelijkse dingen doet.
Hoe doe je dat dan?
Eerst ga je je alle enge situaties voor de geest halen. In gedachten iets zien is immers minder onheilspellend dan iets echt gaan doen. Als het te zwaar wordt, kan je immers nog steeds terugkeren naar het heden en je fantasie achterwege laten.
Daarna ga je een lijst aanleggen van de gevreesde zaken. Je rangschikt de situaties waar je benauwd van wordt van minst beangstigend naar meest beangstigend, waarbij 0 staat voor helemaal geen angst, 10 voor maximale angst en 5 voor matige angst. Op den duur heb je dan een opsomming van verschillende omstandigheden die allemaal een cijfer hebben gekregen. Dat cijfer staat voor de gevoelde angst bij die omstandigheid.
Example please!
Stel dat je bang bent voor het rijden over een viaduct. Dan is het de bedoeling dat je dit abstract gegeven opdeelt in meerdere kleine delen en elk deel een cijfer toekent.
Wat zou nu de minst bedreigende situatie zijn?
Bijvoorbeeld: met je wagen op een parking aan de voet van een viaduct staan. Aan deze situatie geef je een cijfer tussen 0 en 10.
De volgende stap kan bijvoorbeeld zijn dat je naar je wagen stapt. Ook hier geef je aan deze gebeurtenis een cijfer.
De daaropvolgende stap kan zijn dat je in je wagen plaatsneemt. Ook hier je punten geven.
Dan kies je misschien om zelf naar het viaduct te rijden of je laat je rijden. En jawel ook hier geef je een angstscore aan.
Tenslotte ga je over het viaduct rijden of je laten rijden. Ook hier weer “becijferen”.
En uiteindelijk kom je zo bij je felste angst uit en ga je deze ook punten geven. Er kunnen in dit voorbeeld verschillende angsten spelen. Ik geef hier 3 mogelijkheden.
Mogelijkheid 1 —
Je ergste angst bestaat uit hoogtevrees. Het gevoel van hoogte in combinatie met het zien van de open ruimte onder het viaduct veroorzaakt dan stevige angst. Je kan ook stoppen op het viaduct en mogelijks nog meer angst voelen.
Mogelijkheid 2 —
Je grootste schrik komt voort uit een gebrek aan vertrouwen in de veiligheid en stabiliteit van de constructie. Je volgt dagelijks het nieuws en af en toe stort zo’n viaduct ook wel eens in. Deze kennis kan, wanneer je over het viaduct rijdt, intense vrees veroorzaken. Ook hier kan je stoppen op het viaduct en ook weer je angst meten.
Mogelijkheid 3 —
Je rijdt in ’t algemeen al niet graag met de wagen, dan kan de snelheid en het drukke verkeer je angstgevoelens vergroten. Als je toegeeft aan deze angst, loop je het risico dat je steeds minder met de wagen zal rijden. Ook hier is het de bedoeling om je angst te meten wanneer je je in het drukke verkeer begeeft.
Tot slot.
Het is belangrijk om te beseffen dat het rangschikken van je angsten een hulpmiddel is om je schrik te leren overwinnen. Door een cijfer te plakken op je angstaanjagende gebeurtenissen ontdoe je jezelf van de irrationaliteit die in deze situaties altijd meespeelt. Je gaat als het ware met je rationeel brein evalueren hoe sterk elke onderdeel van je angst aanwezig zijn. Door je toe te spitsen op deze ratio vermindert je emotionaliteit en voel je de sterkte van je angst ook écht afnemen.
Wil je persoonlijk oefenen met het aanpakken van je angsten, neem dan zeker contact met me op. Ik help je graag verder.
Harte groet,
Karine