Breathe in, breathe out: een tandje bijsteken

Een tijd geleden circuleerde er een grappig filmpje op Facebook waarin een werknemer op weg was naar huis met de auto en hij schertste dat zijn baas hem vroeg om “een tandje bij te steken”. Hij schoot in een bulderlach en er waren heel wat tandjes weg. Ruimte zat dus om er een paar bij te steken 😉

Herkenbare situatie? Wie of wat die “baas” ook mag zijn, in onze huidige samenleving wordt er veel gevraagd van ieder van ons. Optimaal presteren, altijd bereikbaar zijn, het huishouden laten draaien, FOMO, interessante hobby’s uitoefenen, ongeëvenaarde sportprestaties leveren … we maken het waslijstje vaak (te) lang.

Flink doorwerken, veel verzetten tijdens de dag en even een versnelling hoger schakelen zijn op zich niet erg. Als er voldoende en regelmatig wordt afgewisseld tussen actie en rust, herstelt je lichaam wel.

Welke signalen krijg je bij onvoldoende rust?

  • Lichamelijke vermoeidheid
  • Niet uitgerust zijn bij het opstaan
  • Moeite met concentratie
  • Niet meer goed focussen
  • Loom gevoel
  • Prikkelbaarheid

Wanneer je deze tekenen telkens negeert, bouw je niet aflatende stress op. Daardoor gaat je lichaam extra inspanningen moeten leveren om dezelfde prestaties te kunnen verstrekken. Hoelang we dit volhouden is afhankelijk van onze oorspronkelijke vitaliteit, onze fysieke en mentale weerbaarheid en onze emotionele stevigheid. Sommige mensen gaan jaren door en ervaren deze chronische situatie als een gewone situatie. Je weet dat er iets mis is, maar naar buiten toe lijkt alles in orde. Je voelt de druk én toch ga je door. Dikwijls zeg je dan: “nog even op de tanden bijten” of “nog even volhouden tot.. (het middag is, de werkdag voorbij is, het weekend eraan komt, de vakantie begint, ..)" en “ik geraak er wel door”.

Daarom een aantal tips zodat het spreekwoordelijk “tandje” geen extra nervositeit meer uitlokt en je dus letterlijk en figuurlijk even op adem komt.

Tip 1: “PAUZE ? Graag !”

Ben jij iemand die maar doordendert en pas rust als je in bed ligt? Eenmaal je hoofd neerligt, komt de hele dag opnieuw voorbij geflitst. Hierdoor krijg je ook in bed geen rust.

De kunst bestaat erin om je dag in te delen in kleine stukjes. Je verdeelt je energie dan in hapklare deeltjes. Er is een inspanning (bijvoorbeeld boodschappen doen) en die wordt gevolgd door een ontspanning (bijvoorbeeld wandelen in de buitenlucht).

Pauzeren verdeelt je energie dus tussen spanning en rust. Zo forceer je noch je lichaam noch je geest en zorgt de rust tussendoor voor herstel. Op deze manier bereik je meer met minder inspanning. Dus ja, graag pauze!

Tip 2: “AFWISSELING? Natuurlijk !”

Ben je iemand die heel de dag met zijn hoofd erbij moet zijn? Of ben je de hele dag fysiek in de weer? Zowel lichamelijke als geestelijke arbeid putten je na verloop van tijd uit.

De kunst bestaat erin om te switchen tussen je bezigheden. Wanneer je steeds bezig bent met je hoofd, wissel dan af met een activiteit die je lichaam in beweging zet. Zet je laptop uit en beweeg. Bijvoorbeeld: loop wat trappen of doe een korte work-out.

Als je voornamelijk lijfelijk bezig bent, switch dan met een activiteit die je geest aanscherpt. Zet je neer én laat je hersenen werken.  Bijvoorbeeld: lees een boek, een tijdschrift, de krant of steek een puzzel in elkaar. Dus ja, natuurlijk afwisseling!

Tip 3: ” KEUZE ? Altijd !”

Ben je iemand die altijd “ja” zegt ? Ook al is er ruimte om “neen” te zeggen?

Realiseer je dat elke “ja” een engagement is en dat dit energie kost. Ook leuke dingen zoals: een uitstap, shoppen of afspreken met vrienden. Dit wil niet zeggen dat je deze zaken moet vermijden. De kunst bestaat erin om een keuze te maken en eveneens ruimte te creëren voor rust en herstel. Zo leer je de eigen grenzen bewaken. Op elke vraag kies je om te antwoorden met “ja” of “neen”. Beide antwoorden zijn evenwaardig. Zeg met evenveel overtuiging “neen” als “ja”. Dus ja, altijd keuze!

Soms moet je  even pauzeren, voor afwisseling zorgen, de juiste keuze maken en zien wat er gebeurt.

Harte groet,
Karine

Wil je hierin professionele begeleiding, aarzel dan niet om contact te zoeken.

Vorige
Vorige

Breathe in, breathe out : “Houston, we have a problem”

Volgende
Volgende

Breathe in, breathe out : “Je kunt niet goed denken, goed liefhebben, goed slapen als je niet goed eet” – Virginia Woolf