Breathe in, Breathe out: soms moet je even “adem” halen.

Het eerste wat we doen als we op de wereld komen is “lucht happen”. Eén langgerekte schreeuw zet onze levensweg in gang.

Baby’s zuigen de lucht allemaal op een natuurlijke wijze naar binnen, zonder moeite. Hun buikjes gaan moeiteloos op en neer. Ritmisch en automatisch. Gaandeweg verleren we om zo te ademen.

Omdat ons hoofd vol zit en ons lijf blokkeert, is lucht diep in de longen laten doordringen op een pure manier niet meer mogelijk. We ademen vooral nog oppervlakkig, dus hoog in de borst. Hierdoor treden er verschillende klachten op zoals hoofdpijn, nekpijn, tintelingen in de handen, benauwdheid en zelfs hartkloppingen. Wanneer deze klachten onderzocht werden en niet wijzen op fysieke mankementen, ligt verkeerd ademen dikwijls aan de basis.

“Ruik es !”

Wanneer je niet meer weet hoe je via de buik kan ademen, leer dan opnieuw waarnemen met je neus. Een geur snuif je op door een luchtstroom krachtig en hoorbaar door de neus in te ademen. Wanneer je een geur van iets of iemand tot je laat doordringen, ga je automatisch je buik gebruiken om deze geur te inhaleren. Dus  “ruik es” vandaag: aan het eten, de bloemen, het lievelingsparfum, je pas gewassen jeans, je partner, je huisdier,….  en daarna leg je jezelf languit op de bank en start je met tip 1 om opnieuw “adem” te halen.

Tip 1: Back to Baby’s Roots

Leg je languit op de zetel of je bed en zorg dat je niet gestoord wordt. Ontspan je en leg je voeten een beetje uit elkaar. Ze wijzen naar buiten, in tegenovergestelde richting. Word je bewust van je ademhaling: ofwel gaat je buik naar omhoog, ofwel gaat je borstkast naar omhoog ofwel beide.

Nu gaan we focussen op onze buikademhaling. Dit kan op 3 manieren:

1. Use the hand

Leg één hand op je onderbuik (rond de navel of iets eronder) en laat bij het inademen je buik naar omhoog komen. Je zal merken dat je hand ook naar omhoog komt.

Adem uit en je hand daalt mee, je komt terug in de uitgangspositie.

Herhaal dit 15 keer, forceer je niet, je buik moet luchtig op en neer gaan, ontspannen zonder druk.

2. External tools

Gebruik een klein voorwerp met een vlakke ondergrond om op je onderbuik te zetten. Laat bij het inademen je buik zachtjes naar omhoog komen. Je zal merken dat het voorwerp mee beweegt.

Adem uit en het voorwerp beweegt mee naar beneden. Je komt zo terug in de uitgangspositie.

Herhaal dit 15 keer, forceer je niet, je buik moet luchtig op en neer gaan, ontspannen zonder druk.

(Voor kinderen wordt er dikwijls gebruik gemaakt van een badeendje omdat dit een vlakke ondergrond heeft. Niets weerhoudt je om het kind in je terug naar boven te halen!)

3. Lovely Scarf

Gebruik een mooie, luchtige sjaal om rond je middel te binden. Leg dit losjes om je taille.

Adem in en de sjaal zal vaster aansluiten, bij het uitademen komt de sjaal terug los te zitten. Je komt zo terug in de uitgangspositie.

Herhaal dit 15 keer, forceer je niet, je buik moet luchtig op en neer gaan, ontspannen zonder druk.

Las deze rustmomenten dagelijks in.


Soms moet je gewoon ontspannen, ademhalen en zien wat er gebeurt.

Harte Groet,
Karine

Wil je hierin professionele begeleiding? Aarzel dan niet om contact te zoeken.

Vorige
Vorige

Breathe in, Breathe out: soms moet je even “adem” halen.